Kunstig intelligens

Kunstig intelligens kan være så mye, og det har utviklet seg raskt de siste årene. Mange frykter at kunstig intelligens vil ta over arbeidsplasser, og det vil det også, men det vil ikke kunne ta over alle arbeidsplassene i dagens samfunn. Det er veldig interessent å følge med på utviklingen av KI. Før jeg startet med digital markedsføring var jeg ikke klar over hvor langt KI faktisk hadde kommet, men etter å ha hatt en forelesning om dette ser jeg at det er kommet utrolig langt.


Det som helt klart overrasker meg mest er hvordan roboter kan utføre jobber like bra som mennesker, og om ikke bedre. Arne gikk igjennom et eksempel i forelesningen hvor han viste til en artikkel som handlet om hvorvidt roboter kan gjennomføre rettssaker. Det var tatt opp 28 000 dommer fra 1816-2015 og 240 000 stemmer i amerikanse høyesterett, og her var det et veldig overraskende utfall. For eksperter og advokater hadde riktig utfall på 62% av sakene, men robotene hadde hele 87% riktig utfall. Det er ganske skremmende at roboter kan gjøre jobben som vi mennesker gjør bedre enn oss.

Roboter kan gjøre alt fra store til små jobber, som å svare på kundeservice til å gjennomføre en operasjon. Det er litt skummelt å tenke på at en robot kan operere deg, og jeg vet ikke hvor trygg jeg selv hadde følt meg om jeg skulle blitt operert av en robot. Det er selvfølgelig mye forarbeid og grundig forskning som skal til før det lar seg gjennomføre, men de aller fleste stoler nok mer på et menneske. Kundeservice er også en stor del av roboter oppgave i dagens samfunn, og det kan man enkelt se ved å gå inn på nettsider å se etter chatbotter som hjelper deg med spørsmål. Det er ikke alt en robot kan svare på, men de har blitt lært opp til å kunne svare på utrolig mye innenfor forskjellige temaer.


Det er faktisk ikke alltid like lett å se om det er robot eller et ekte menneske man snakker med, og det har Alan Turing forsket på. Han har laget en test som heter Turing test. Den tester i hovedsak robotens evne til å kommunisere med mennesker. Testen går ut på at en person skriver med to forskjellige mottakere hvor den ene er robot og den andre er er menneske, og målet med testen er å kunne skille mellom disse. Dersom man ikke klarer å skille mellom robot og menneske vil roboten ha bestått testen. Det er spesielt å tenke på at en robot kan kommunisere så likt som et menneske at man ikke klarer å skille dem.

Bilde av Turing test fra: https://images.app.goo.gl/s8KyEUkwRkCBtJ5KA

Algoritmer er noe man ikke tenker mye over, men det er overalt og registrerer alt man gjør på internett. Algoritmer registrerer hva man ofte søker på, og lager et slags mønster for interesser som er egnet for deg. For eksempel hvis du ser etter en reise på nettet for så å gå inn på Facebook er det stor sannsynlighet for at du også får opp reklame for reise til samme destinasjon der, og dette er algoritmene som jobber sammen for å tilpasse rette annonser spesielt til deg. Noe som har blitt veldig vanlig er cookies, og det må godkjennes av den som besøker nettsiden. Cookies har mye med algoritmer å gjøre, for her lagres dataen din, og de kan for eksempel se internt hva som kan forbedres eller forandres, og lage statistikker og analyser.


Kunstig intelligens kan være så utrolig mye, og det finnes så mange eksempler på hva det blir brukt til. Jeg var ikke klar over at kunstig intelligens utgjør en så stor del av samfunnet. Det er veldig interessant å lese om hva det brukes til, og hvordan det kan påvirke fremtiden.

Mine referanser:

https://www.investopedia.com/terms/t/turing-test.asp

https://uit.no/nyheter/artikkel?p_document_id=424614

1 tanke angående “Kunstig intelligens

  1. Tilbakeping: Digital markedsføring del 1 – tanker og oppsummering | DIG2100 (2103)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *