Hvordan kutter Finn.no transaksjonskostnader?

Digitale plattformer har tatt over i mange markeder. I 2007 hadde Nokia, LG, Samsung, Motorola, Blackberry og Sony Ericsson 90% av det globale overskuddet blant mobiltelefonprodusentene , men allerede i 2018 hadde Apple ca 60% av overskuddet, og de andre produsentene var ikke lenger populære. Det er rart å tenke på at den digitale verden har utviklet seg så mye på så kort tid.

For å skape en suksessfull plattform er det noen faktorer som vil vær relevante. Det vil være viktig at det kan være enkelt for andre aktører å koble seg på plattformen slik at det blir lettere å utide plattformer. For transaksjonsbaserte plattformer vil det være viktig å kunne tiltrekke seg aktører, både kunder og eventuelle selgere. For mange digitale plattformer vil det være nødvendig å ha anbefalingsalgoritmer for å registrere hva forskjellige kunder kjøper og anbefale dette videre til like kunder. All dataen som lagres gjør det mulig å lage personlige annonser og forslag etter kundens preferanser.

Hender, Smartphone, Sosiale Medier, Sosiale Nettverk
Bilde fra: https://pixabay.com/no/illustrations/hender-smartphone-sosiale-medier-1167618/

Finn.no er en digital plattform som både må tiltrekke seg selgere og kjøpere for at det skal bli lønnsomt. Ettersom at det er en digital plattform vil det øke lønnsomheten for hver kunde som bruker plattformen, og det vil ikke bli noe ekstra kostnader. Finn.no er en kollektiv gode, det er en plattform som er åpen for alle og den er ikke rivaliserende. Plattformen tiltrekker seg to typer kundegrupper, både de som ønsker å selge varer/tjenester, og også de som ønsker å kjøpe de.

FINN.no - mulighetenes marked
Bilde fra https://www.finn.no

Det vil være viktig for en plattform å kunne kutte transaksjonskostnader for kunden slik at man ikke trenger å bruke lang tid på å finne den nødvendige informasjonen før man eventuelt gjennomfører et kjøp. Transaksjonskostnader er delt opp i seks forskjellig typer kostnader, og jeg har prøvd å finne ut hvordan Finn.no kutter disse kostnadene for kunden.

Søkekostnader og informasjonskostnader handler mye om hvor man kan finne produkter, hvilke produkter som er tilgjengelige, priser, og egenskaper. Finn.no er en stor merkevare her i Norge, og de er kjent for kjøp av brukte ting. Det vet de aller fleste og det vil da være enkelt å komme seg inn på nettsiden for å finne noe som er brukt og ofte til en billigere penge. Finn.no har en veldig oversiktlig nettside, og man kan enkelt ta kontakt med kjøper om man er interessert.

Forhandlingskostnader handler om prisen og levering, og ressurser som går med i å diskutere pris og levering av varen/tjenesten. Her har Finn.no gjort det enkelt ved at man kan kontakte selger via nettsiden og avtale pris og levering, og det brukes ikke store ressurser for å få til dette.

Vurderingskostnader dreier seg om hvordan man skal velge riktig produkt, og her har Finn.no gjort det mulig å velge produkt utifra forskjellige kategorier som pris eller lokasjon. Man har ofte et budsjett å gå etter, og da kan man enkelt taste inn dette på nettsiden slik at man får opp alternativer kun innenfor det satte budsjettet, og dette samme gjelder med lokasjon. Det vil også være mulig å se tidligere referanser fra tidligere kunder som har kjøpt hos den eventuelle selgeren før. Dette gjør det enklere for kunden å velge et produkt.

Evalueringskostnader oppstår etter at man har mottatt varen/tjenesten, og man må undersøke om man fikk det man forventet. Som en selger på Finn.no legger man gjerne ved opptil flere bilder av produktet man skal selge, og det vil være lettere for kunden å se hvordan produktet ser ut, men kanskje ikke funksjonen.

Tvangskostnader handler om tiden man må bruke dersom man ikke er fornøyd med et produkt/tjeneste og må refundere. Hos Finn.no kan man skrive en tilbakemelding etter at man har kjøpt noe hos en selger og disse tilbakemeldingene vil være synlige for kommende kunder. Man har også den funksjonen ved at man kan kontakte selger direkte via nettsiden og bli enig om en løsning dersom kunden ikke er fornøyd.

Kilder

https://blogg.markedspartner.no/ledelse/hvorfor-er-digitale-plattformer-sa-verdifulle

https://www.atea.no/siste-nytt/en-digital-plattform-gir-deg-kontroll-pa-dataen/

https://www.finn.no/bap/browse.html

https://snl.no/kollektive_goder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *