Hvorfor og hvordan skape et nettverk?

I et kurs av Paul Pesek snakker han om at det er viktig å skape seg et nettverk for å få jobb. Han sier også at de aller fleste skaffer seg jobber ved å bruke nettverk de har bygget opp (se bilde under). Men hvordan bygger man et nettverk? Dette er en prosess som kan være litt skummel i begynnelsen, og det kjenner jeg meg godt igjen i. Foreløpig har jeg funnet jobber gjennom offentlige sider, men når jeg ser at det kan åpne seg så mange muligheter ved å bygge et solid nettverk er det motiverende å gjøre dette.

Når man skal ta kontakt med en profesjonelle som man kanskje ser opp til kan dette ofte være både flaut og skummelt, men som Pesek sier i kurset så setter profesjonelle mennesker stor pris på slike samtaler. Nettopp fordi at de føler en verdi av å hjelpe andre. Når man skal ta kontakt er det viktig å huske på de grunnleggende stegene:

  • Empati overfor den du kontakter, gjerne sett fra den profesjonelle synspunkt
  • Nysgjerrighet – vis at du er interessert og still spørsmål
  • Takknemlighet – vis at du er takknemlig for tiden den andre bruker på deg
  • Relevant – Fortell hvorfor du mener at nettopp denne personen kan hjelpe deg
  • Respekt – respekter den du snakker med

Ved å bygge et nettverk som er relevant for sine ambisjoner i arbeidslivet vil man kunne få tips og råd for hvordan jobben faktisk er. Det er ofte bedre å høre om en jobb fra noen som har erfaring og som man selv har et forhold til. Pesek nevner også i kurset at man må vurdere tre ting før man velger å satse på den eventuelle jobben. Det er om jobben høres interessant ut, og om dette er noe man vil jobbe med selv når det kan være utfordrende. Om styrkene man allerede har kan komme godt med i jobben, både for seg selv og andre. Og til slutt hva man kan få ut av å jobbe der, og hva man kan lære.

Bilde fra Paul Peseks kurs

LinkedIn

LinkedIn er et supert verktøy for å skaffe seg et solid og bredt nettverk. Det vil være mulig å ta kontakt med folk fra hele verden, og LinkedIn er som Facebook bare for arbeidslivet. Det er ingen begrensninger for hvem du kan ta kontakt med, og dette gir mange muligheter. For å få disse mulighetene må man rett og slett bare hoppe i det, og starte med å finne ut hva som interesserer en. Man må ta kontakt med folk innenfor den valgte bransjen og ta noen sjangser for å finne ut hva som virkelig er en riktig match. Det viktigste når man tar kontakt er å forteller hvem man er, hvorfor du tar kontakt og hva man lurer på.

Sosiale Medier, Tilkoblinger, Nettverk, Business, Folk

Forberedelser

Når man skal ta kontakt med noen er det viktig å gjøre research først for å være oppdatert både på personen og det eventuelle firmaet. Dette kan enkelt gjøres ved å søke på LinkedIn, Google og YouTube for å finne den nødvendige informasjonen. Ved å gjøre research før man tar kontakt kan det åpne opp for nye muligheter, og man kan finne nyttig informasjon, og kanskje man har noe til felles som man kan bruke for å bygge en sterkere relasjon.

Når man snakker med noen som jobber i bransjen man er interessert i er det viktig å forberedt noen spørsmål slik at man har noe å gå ut ifra gjennom samtalen. tre viktige faser vil være å spørre om hvordan den personen har kommet dit den har gjort og hvorfor. Deretter kan man stille spørsmål om hvordan jobben fungerer og hva den går ut på. Til slutt kan det være lurt å spørre om noen råd for hvordan man selv skal kunne nå dit etter studiene.

Holde kontakt

Etter man har tatt kontakt en gang og fått en god relasjon vil det være viktig å holde kontakten videre. Disse menneskene har ofte store nettverk og kan hjelpe deg videre ved å finne nye muligheter som man kanskje ikke selv var klar over. For å kunne holde kontakten videre må man ta initiativ, og det kan være så enkelt som å sende en melding hvor man takker for at personen tok seg tid til å snakke med deg og fortelle at man vil oppdatere videre. Etter å fått tips og råd kan denne personen bli en mentor for deg og det vil være en stor fordel inn i videre bransjer og jobber.

Mitt syn på nettverk

Etter å ha sett igjennom kurest Network basics av Paul Pesek har jeg fått et nytt syn på viktigheten av et nettverk. Jeg har tidligere lært at det er viktig å ha en god LinkedIn profil, men har gjort lite for å gjennomføre det. Nå som jeg har sett at det har en så stor betydning for hvilke muligheter finnes vil jeg prøve å jobbe for å skaffe meg en bedre profil slik at jeg kan bygge et større nettverk. Jeg har heller ikke turt å ta kontakt med andre på LinkedIn fordi jeg ikke har turt, men nå ser jeg at det trenger ikke å være så skummelt likevel. Jeg føler selv at jeg har lært mye av dette kurset, og det har gitt meg motivasjon til å bygge et nettverk.

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *