Er Nelly.com en god nettbutikk?

I dagens samfunn har nettbutikker tatt over mye av salgsmarkedet, og det er for mange mye lettere å handle fra nett enn fra en fysiske butikk. Det som også er fint med nettbutikker er at man kan handle fra hele verden. Det er veldig mange bedrifter som har laget seg nettbutikk de siste årene i tillegg til den fysiske butikken. Det vil være viktig å ha en god nettbutikk for å tiltrekke seg kunder og for å få flest mulig salg. Even Ødegård har skrevet et innlegg på INEVO hvor han har satt opp 10 kriterier for en god nettbutikk. Jeg har valgt å analysere Nelly.com sin nettbutikk for å se om dette er en god nettbutikk

1. Førsteinntrykk

Førsteinntrykk vil være viktig i forhold til om kunden vil fortsette å være på nettsiden. Man må ha en ryddig forside hvor det er enkelt å finne frem og man kan finne den informasjonen man trenger. En rotete forside vil ofte føre til at kunden velger å ikke gå videre, men heller finne en annen lignende nettside.

For å finne ut om førsteinntrykket er godt kan man se om nettsiden svarer på disse tre spørsmålene på 5 sekunder:

  • Har jeg kommet til riktig sted?
  • Hva er jeg kan gjøre her?
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Nelly sin forside er ryddig og man kan tydelig se at de selger klær og er opptatt av mote, så man kan si at de svarer godt på både om man har kommet til rett sted og hva man kan gjøre på nettsiden. Spørsmålet om hvorfor man skal gjøre det på akkurat Nelly sin nettside viser de ved å fremheve gode priser, fri frakt og en lenke til kundeservice. Det eneste jeg mener burde vært mer fremhevet er at de også selger klær til mann, for det står bare øverst i venstre hjørnet med liten skrift. På forsiden er det kun bilder av klær til dame.

Her vil jeg gi terningkast 4/6 på førsteinntrykk

Bilde av forsiden til Nelly.com

2. Synlighet

For at nettbutikk skal bli populær er det viktig at den er synlig på organiske søk. Man må være synlig både på nettbutikkens navn og på kategorier og produkter som nettbutikken selger. Dersom nettbutikken ikke er synlig på søk så vil det være vanskelig å tiltrekke seg kunder.

Jeg prøvde å søke opp «klær» på Google, og dette er et søkeord som er veldig bredt, men her scorer Nelly høyt. De kommer opp som nummer to på organisk søk. Dette er veldig bra for nettsiden, og det gjør dem veldig synlig.

Her gir jeg terningkast 5/6 ettersom de er såpass synlige på organiske søk

Bilde av Googlesøk på klær

3. Brukervennlighet

Det har mye å si hvordan nettsiden er satt opp, og om den er enkel å bruke for målgruppen man har rettet seg mot. Mange bruker også mobilen til å sjekke ut nettsider, og det vil da vær viktig at nettsiden også er brukervennlig på mobil.

Nelly har en målgruppe som retter seg mot ungdom, og nettsiden er for meg enkel å navigere seg gjennom. Jeg har tidligere bestilt klær derifra både fra mobil og PC, og det har vært enkelt på begge enhetene. De har mange kategorier man kan bla seg gjennom for å finne det man leter etter, og man kan også legge inn filter for å bestemme akkurat hva hva man vil se. De har også en søkefunksjon hvor man kan søke etter produkter eller kategorier, og den er også veldig oversiktlig.

Nelly har en veldig oversiktlig og brukervennlig nettsiden og derfor gir jeg dem terningkast 6/6

Søkefunksjonen fra PC
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Søkefunksjonen fra mobiltelefon

4. Kjøpsprosess

Kjøpsprosessen må være smidig og enkel for kunden å gjennomføre. Det er ofte når man kommer til betalingen at mange velger å forlate nettbutikken. Det kan være fordi det er så mye som må gjøres før man kan få bestilt varene man har lagt i handlekurven. Det vil være viktig å vise hvilke betalingsmuligheter man har, hvor lang leveransetid det er og eventuelt alternativer på frakt og også priser på frakt. Det er ofte lurt å spørre om e-post tidlig slik at man ser om det er en ny kunde eller en tidligere kunde. Ofte kan man lagre informasjonen etter første kjøpet, og det vil da være en kortere kjøpsprosess.

Nelly har lagt inn alternativet om man vil logge inn eller fortsette kjøpsprosessen uten å lage en profil, og dette kan være både positivt og negativt. For noen vil det ikke være nødvendig å lage noen bruker for å handle, men det vil da være vanskeligere for Nelly å hente data for hvem som har handlet

Etter at man har logget inn eller ikke så går man videre til å velge fraktmuligheter, og her har Nelly bare en mulighet, og dette er gjennom Postnord, og da vil man få varene i løpet av 4-7 arbeidsdager. Frakten koster 49 kr dersom man bestiller varer for under 299.

Til slutt er det betalingsmåte man skal velge og der har de ganske mange å velge mellom. Man kan enten betale med visa, mastercard, vipps, paypal eller så kan man få varen hjem først for så å få en faktura man betaler senere.

På kjøpsprosess delen vil jeg gi Nelly terningkast 5/6 fordi det er en enkel prosess med mange valgmuligheter som passer de aller fleste. Det eneste er at frakten koster 49 kr hvis man handler for under 299, og dette kan gjøre at mange ikke fullfører kjøpsprosessen.

5. Hastighet/teknologi

Hastigheten på nettsiden har overraskende mye å si for om kunder velger å handle der eller ikke. Det er faktisk sånn at 1 av 4 velger å gå ut av nettsiden dersom den tar mer enn 4 sekunder å laste inn, og det er enda flere på mobil. For å teste hastigheten på en nettside kan man bruke Google PageSpeed Insights tool.

Jeg har tidligere bruk Nelly og har ikke tenkt over at det tar veldig lang tid, men etter jeg testet nettsiden på Google PageSpeed Insight så scoret til lavere enn jeg hadde forventet. De fikk bare en score på 86/100.

Her vil jeg gi terningkast 4/6

6. Kundetilfredshet

Kundeomtaler er viktig for kunder, for å se om andre har vært fornøyde med produkter de har kjøpt fra nettsiden. Kunder stoler ofte på tidligere kunder enn en nettside som jobber for å selge.

Nelly gir deg muligheten til å skrive en kundeomtale, men jeg gikk inn på 10 forskjellige produkter og der var det ingen som hadde skrevet noen kundeomtaler. Dette er jo litt dumt, for da kan man ikke se hvordan andre har opplevd produktene og nettsiden.

På grunn av at Nelly tydeligvis ikke fokuserer på kundeomtaler så gir jeg terningkast 2/6

7. Trygghet

Trygghet er viktig for kunden, og også det å vite om man bestiller fra en ekte nettside hvor man får det man bestiller. Det vil være viktig å vise tydelig frem returmuligheter og kontaktinformasjon.

Dette har Nelly gjort ganske tydelig, for dersom man går inn på «kundeservice» på nettsiden får man opp flere alternativer som for eksempel «retur» og «kontakt oss», og der står det godt forklart både om retur og hvordan man kan kontakte dem. I tillegg har de en chat hvor man kan få svar raskere.

8. Kundekommunikasjon

Kundekommunikajson er viktig for å holde kunder oppdatert og får å skape et forhold til kunden. Dette kan gå via sosiale medier eller mail for eksempel.

Nelly fokuserer mye på sosiale medier, og det ser ut som at det er Instagram og Facebook som er mest populære ettersom at de har flere hundre tusen følgere på begge kanalene. Det er ikke mulig å se no kommunikasjon mellom kunde og Nelly på noen av nettsidene, så det regner jeg med at går via mail og ikke synlig på sosiale medier

Her vil jeg gi terningkast 4/6 ettersom man ikke har mulighet til å se noe som helst form for kommunikasjon mellom kunder og Nelly

Nelly sin Facebookside
Nelly sin Instagram

9. Priser/utmerkelser

Det er et pluss dersom man har vunnet priser eller fått noen utmerkelser, og dette vil være smart å vise frem på nettsiden.

Ut ifra hva jeg kan finne så har ikke Nelly fått noen priser eller utmerkeselser.

10. Konsept og strategi

Det er viktig å vise enkelt hva konseptet er med nettsiden, og vise kunden hva man har å tilby.

Nelly gjør dette enkelt ved å ha klare bilder av klær og man kan også se på kategoriene at konseptet er mote og skjønnhet. Dette er ikke veldig vanskelig å se.

Terningkast 6/6

Konklusjon

Jeg mener at Nelly sin nettside scorer høyt på de fleste av kriteriene og at nettbutikken fungerer for alle. Alt i alt så vil jeg si at Nelly får terningkast 5/6. Det jeg mener de burde gjøre bedre er:

  • Vise bedre at de selger klær til mann
  • Fokusere på Kundeomtaler
  • Fokusere på kommunikasjon mellom kunder og Nelly

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *